5 Kasım 2017 Pazar

Kasım ayı kitap önerisi;  

Merhaba sevgili kitap kurtları,

Sonbahar köşenizde bulundurmalısınız dediğim kitap önerilerimden birincisiyle başlayalım. Sonbaharın romantikliği eşliğinde , kitap okuyup miskinlik yapmak gibisi yoktur. Ve bu hafta ne okusam diyorsanız bir göz atın derim. Emin olun okurken elinizden bırakmak istemeyeceksiniz . Hele ki yolculuk yapacaksanız tam da size göre. 👇

Paulo Coelho Kimdir? 

24 Ağustos 1947 yılında Rio de Janerio-Brezilya'da doğdu. Gençlik yıllarında hippi olan Paulo Coelho önce şarkı sözleri yazdı. Bir süre gazetecilik yaptı. 1986'da Hristiyanların Batı Avrupa'dan başlayıp İspanya'nın Santiago de Compostela kentinde sona eren geleneksel hac yolculuğunu yaptı. Bu deneyimini Hac adlı kitabında anlattı.

"Simyacı" romanı Coelho'yu tüm dünyada tanınan bir yazar haline getirdi. Bu kitap 42 ülkede yayınlandı, 26 dile çevrildi.

Kitaplarından çok kazanan Coelho, ülkesinde Paulo Coelho Enstitüsü'nü kurdu. Bu kurum, Brezilya'daki yaşlılar ve yoksul çocuklara yardım ediyor.Ayrıca Gabriel Garcia Marquez'den sonra en çok okunan Latin Amerikalı yazardır.

Paulo Coelho-Simyacı 




Simyacı, İspanya'dan kalkıp Mısır piramitlerinin eteklerinde hazinesini aramaya giden Endülüslü çoban Santiago'nun masalsı yaşamının öyküsü. Ama aynı zamanda bir "nasihatnâme"; "Yazgına nasıl egemen olacaksın? Mutluluğunu nasıl kuracaksın?" gibi sorulara yanıt arayan bir yaşam ve ahlak kılavuzu. Simyacı'yı okumak , herkes daha uykudayken şafak vakti uyanıp güneşin  doğuşunu izlemeye benziyor.

Romanın kahramanı Santiago’nun anne ve babası rahip olması için onu papaz okuluna göndermiştir. On altı yaşına geldiğinde rahip olmak istemediğini, okuldan ayrılmayı ve gezginci olmak istediğini babasına söyler. Bunun üzerine babası da, oğluna içinde üç adet altın İspanyol parası olan bir kese vererek oğluna “git, kendine bir sürü al ve en iyi şatonun bizim şatomuz ve en güzel kadınların bizim kadınlarımız olduğunu öğreninceye kadar dünyayı dolaş” der ve oğlunu kutsar. Önce, babasının vermiş olduğu parayla bir koyun sürüsü alır ve yaşamının büyük düşünü gerçekleştirmeye başlar; artık geziyordur.





Bu kitabı okurken bir anda hayatınızın arka fonunda ''Balmorhea-The Winter'' çalmaya başlıyor ve sanki çölde sam yeline karşı koşuyormuş gibi hissediyorsunuz. Ayrıca üslubu çok yalın ve çok yerinde. Okuyucuyu hiç sıkmıyor. Roman, yüreğinde çocukluğunu yitirmemiş olan okurlar için tam biçilmiş kaftan.





Son olarak beni düşündüren ve altını çizdiğim sözleri sizlerle paylaşmak istiyorum:

📌''Bir şeyi gerçekten istediğin zaman , arzunu gerçekleştirmeni sağlamak için bütün evren işbirliği yapar,'' demişti yaşlı kral (sf.82).



 📌''İnsan bir şeye karar verdiği zaman , karar verdiği sırada hiç öngörmediği, düşünde bile aklına gelmeyen bir yönde doğru , şiddetli bir akıntıya kapılıp gidiyordu ( sf. 88).

📌''Yüreğimizi neden dinlemeliyiz ?'' diye sordu, mola verdikleri akşam.'' Çünkü yüreğin neredeyse hazinen de oradadır" (sf.151).

📌''Aşk nedir?'' diye sordu çöl.
''Aşk, şahinin senin kumlarının üstünde uçtuğu zamanki şeydir. Çünkü sen, onun için yeşermiş bir kırsın ve hiçbir zaman avsız dönmedi senden. Senin kayalarını, kumullarını, dağlarını biliyor ve ona karşı cömertsin sen...'' (sf.167).


CEMRE ÖZER

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Siddhartha - Hermann Hesse  Selam ! Tekrardan sizlerle bir şeyler paylaşacak olmaktan aşırı mutluyum çünkü yazmak ve okumak benim için...

PAULO COELHO-SİMYACI