26 Kasım 2017 Pazar

AKİLAH-Çİ


Merhaba sevgili dostlarım;

Evet farkındayım  kitap önerisini yazmakta geciktim ama derslerden dolayı kitap okumaya bile vakit ayıramadım. Bu sefer çok uzatmadan kitabı yorumlamaya geçmek istiyorum. Sıradaki durağımız Çi. Nedense Fi-Çi-Pi üçlemesinde benim en sevdiğim Çi oldu. Daha fazla keyif aldım, daha çok kendimi keşfettim. Bu kitap ''kendine gelmek'' için burada olduğunun farkına varabilenlere yazıldı. Fi ile çıkılan yolculuğun tek durağıdır Çi. Sadece farkındalığa giden,değiştiren,mutlaka geliştiren bir yoldur bu ama sunduğu seks, macera , intikam,ihtiras sizi aldatmasın,zordur.

Çi (Yaşam enerjisi) Nedir?

Çi veya Japoncadaki söylenişiyle Ki ; geleneksel Çin kültürü ve tıbbının temel kavramlarından biridir. Çi'nin mevcut olan her şeyde yer alan "hayat gücü" veya "spiritüel enerji" olduğuna inanılmaktadır. Genellikle "hava" veya "nefes" olarak yabancı dillere aktarılan bu terimin aslında tam bir karşılığı yoktur.

İyi Bir Hikaye Asıl Bittiğinde Başlar.

Bu kitapta Çi (yaşam enerjisi)'nin beden bulmuş hali Özge Egelidir. Peki Özge bu kitapta neler yapmaktadır önce ondan bahsedeyim . Özge, çıkardığı ''Darbe'' dergisine çok güvenmektedir ve çok satılacağını düşünmekte ancak başaramamaktadır. Dergi ilk sayısında çalınmakta fakat kimin çaldığı bilinmemekte, bir daha uğraşmakta ve yeni sayısını çıkarıp satmaya başlamaktadır. Yine başaramaz ve internet üzerinden paylaşmaya çalışır. Bir gün yanlışlıkla hiç bilmediği bir eylemin olduğu yerden geçerken polisler onu dövmeye başlıyor, Özge bu duruma anlam veremiyor ama çok fazla yaralanıyor. Bu olanlardan sonra Özge'yi neler bekliyor ?


 Gelelim Can Manay'a. Acaba Duru'suna kavuştu mu ? Evet  sonunda Duru'nun aklını çeldi ve beraber yaşamaya başladılar.Can gün geçtikçe daha çok bağlanıyor ve Duru'yu değerli bir elmasmış da birileri gelip çalacakmış korkusuyla herkesten saklıyor. Can, her dakika Duru'yla sevişmek istemektedir,ilk başlarda bu durum Duru'nun hoşuna gitse de her gün böyle çiftleşerek  geçmesinden sıkılmaya başlamaktadır.Can onu çok kısıtlamaktadır ve Duru bu durumdan artık iyice bunalmış bir duruma geliyor.

 Bir gün Duru, Can'ın kendisini gözetlemek için yaptırdığı elektronik düzeneği görür ve merak ederek geçmiş kayıtları izler. Önceleri Deniz'i terk ettiğinde bu durumdan onun etkilenmediğini düşünmüştür ama eski kayıtları izlediğinde Deniz'in çok korktuğunu, üzüldüğünü ve her yerde onu aradığını görür. Duru çok üzülüyor ve pişman olmaya başlıyor.Böylelikle Can'dan soğumaya başlıyor. Acaba bu olanlardan sonra Can ne yapacak ?


Deniz, bu olanlardan sonra köye yerleşmektedir ve orada işçi olarak çalışır. Sadece çocuklarla iletişim kurmaktadır ve çocuklar da onu çok sevmektedir.

Peki bütün bunlar olurken Bilge ne yapıyor ? Fi'yi okuyanlar ya da dizisini izleyenler az çok bilir, Bilge , kendi okulundan olan Murat'ı sevmektedir. Bir gün yolda giderken Murat'ı polisler döverken görüyor ve Murat ciddi anlamda yaralanıyor, yoğunbakıma kaldırılıyor ama ne yazık ki kurtarılamıyor.
 Duru Can'ı terk ediyor ve bu zor günlerde Bilge Can'ın yanında oluyor, Bilge ile Can yakınlaşmaya başlıyorlar. Peki Can ve Bilge arasında nasıl bir ilişki olacak ?



🍒''Hayat hepimizden daha akıllı. Sana öyle bir cevap verecek ki adaletine şaşacaksın! Sadece bekle'' (Sf.311).

🍒''Sanata ihanet,evrene,yaradılışa ihanetti...'' (Sf.262)

🍒''İyi ve kötü yoktu, bilenler ve bilmeyenler, hissedenler ve hissetmeyenler vardı.''

🍒''Bir yeteneğin yeteneğini göstermeye dalıp etrafında olanlara uyanmak yerine kendini kandırıp yağmalanmaya açık hale gelmesiyle. Evren tarafından görevlendirildiğini unutup alkışa kapılan bir sanatçıdan daha kötüsü, alkışa kapılmış yeteneği sömürenlerdi''(Sf.254).

🍒''Bir tek kişiye duyulan aşktan daha acımasız bir şey var mıdır?''

🍒''İnsanlık artık birbirini sevdiği için değil,birbirine sığındığı için birlikteydi.Asla tamamlanamadan...''

Cemre Özer

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Siddhartha - Hermann Hesse  Selam ! Tekrardan sizlerle bir şeyler paylaşacak olmaktan aşırı mutluyum çünkü yazmak ve okumak benim için...

PAULO COELHO-SİMYACI